4C for DC – Communication, Collaboration, Creativity, Critical Thinking
Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a Casei Corpului Didactic Mehedinți.
Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România finanțat prin Granturile SEE – Mecanismul Financiar 2014-2021
„Working together for a green, competitive and inclusive Europe”
Titlul proiectului: „4C for Democratic Citizenship – Communication, Collaboration, Creativity, Critical Thinking”;
Numărul de identificare al contractului: 2021-EY-PMIP-0014;
Perioada de implementare: 1 martie 2022 – 30 iunie 2023 (15 luni);
Buget: 23755 Euro / 117499.36 lei (conform curs Inforeuro: 1 Euro = 4,9463 Lei)
Obiectivul general al proiectului „4C for DC”
Proiectul „4C for Democratic Citizenship – Communication, Collaboration, Creativity, Critical Thinking” își propune să instruiască formatorii Casei Corpului Didactic Mehedinți, precum și profesorii formați de aceștia, cu privire la:
- construirea unei culturi școlare democratice, prin dezvoltarea competențelor pentru cultură democratică;
- implementarea la nivel instituțional și la nivel de clasă, de activități educaționale care să răspundă problemelor controversate legate de abordarea diversității și incluziunii, a democrației și drepturilor omului;
- construirea și promovarea unui mediu școlar democratic și incluziv
Obiectivele proiectului „4C for DC”
- Creșterea gradului de dezvoltare instituțională europeană a Casei Corpului Didactic Mehedinți, prin facilitarea organizării a 8 mobilități de învățare în statele donatoare, în 2 fluxuri, 4 mobilități în Norvegia și 4 în Islanda, organizate între mai și noiembrie 2022, de 2 furnizori de activități de învățare, cu expertiză în domeniile de competență vizate de proiect.
- Îmbunătățirea competențelor în domeniul democrației, drepturilor omului și incluziunii sociale, dar și a competențelor de integrare a acestora în domeniul lor de specialitate – pentru cei 8 formatori ai Casei Corpului Didactic Mehedinți, care participă la cele 8 mobilități de învățare din statele donatoare, Norvegia și Islanda, în perioada de implementare a proiectului.
- Adecvarea ofertei de formare a Casei Corpului Didactic Mehedinți la nevoile cadrelor didactice și ale elevilor acestora, prin introducerea în oferta de formare a anului 2022-2023 a unui program de formare acreditat de 60 de ore, în 2 module propuse de cei 8 participanți la activitățile de învățare din Norvegia și Islanda.
Beneficiari
- Proiectul se adresează în mod direct formatorilor Casei Corpului Didactic Mehedinți și profesorilor formați prin CCD Mehedinți, și indirect, elevilor acestora
Fluxuri de mobilități
Fluxul 1: 25-30 mai 2022
Cinci formatori vor participa la un program de învățare alcătuit din cinci zile curs structurat + o zi vizită de studiu la Oslo, Norvegia pentru programul de formare “Building Inclusive and Democratic School Cultures”;
Furnizor de formare: The European Wergeland Centre;
Website: https://theewc.org.
Fluxul 2: 9-15 octombrie 2022
Patru formatori vor participa la un program de șapte zile de curs structurat la Borgarnes, Islanda pentru programul de formare “Diverse Society – Diverse Classroom. Student’s diversity benefitting social diversity”;
Furnizor de formare: InterCultural Iceland;
Website: www.ici.is.
Responsabilități specifice fiecărui beneficiar selectat pentru participarea la mobilități
- Participare la întâlnirile de lucru organizate de Casa Corpului Didactic Mehedinți cu reprezentanții echipei de implementare a proiectului, 9 formatori CCD MH participanți la mobilități.
- Participare la o mobilitate transnațională a proiectului în conformitate cu clauzele contractuale.
- Crearea și transmiterea rapoartelor de activitate în urma participării la mobilitatea transnațională.
- Redactarea (suport de curs + documentație de acreditare), testarea, acreditarea și livrarea online a unui program de formare online de 60 de ore, în 2 module – „Educație pentru cultură, cetățenie democratică și drepturile omului în clasă, la școală și în comunitate”.
- Conținuturile modulului I vor fi responsabilitatea participanților la fluxul de mobilități din Norvegia;
Conținuturile modulului al II-lea vor fi responsabilitatea participanților la fluxul de mobilități din Islanda. - Realizarea activităților de diseminare conform planului de diseminare asumat contractual.
- Deschiderea în școala proprie cu sprijinul CCD MH a unui centru de resurse pentru cetățenia democratică.
Principalele rezultatel ale proiectului „4C for DC”
- Formarea unui set de competențe de cultură, cetățenie democratică și drepturile omului pentru cei 9 formatori ai Casei Corpului Didactic Mehedinți implicați în proiectul „4CforDC” – „4C for Democratic Citizenship – Communication, Collaboration, Creativity, Critical Thinking”.
- Redactarea (suport de curs + documentație de acreditare) – de către cei 8 participanți la mobilități – a unui program de formare online de 60 de ore, în 2 module – “Educație pentru cultură, cetățenie democratică și drepturile omului în clasă, la școală și în comunitate”.
- Testarea, acreditarea și livrarea online a acestui program, către beneficiarii indirecți ai mobilităților, 50 de profesori din mediul rural și urban, precum și altor profesori formați prin Casa Corpului Didactic Mehedinți.
- Formarea pentru profesorii participanți la programul acreditat „Educație pentru cultură, cetățenie democratică și drepturile omului în clasă, la școală și în comunitate”, a unui set de competențe pentru cultură, cetățenie democratică și drepturile omului, în vederea construirii în instituțiile de proveniență ale acestora, a unui mediu școlar democratic și incluziv.
- Deschiderea în școlile de proveniență ale formatorilor Casei Corpului Didactic Mehedinți beneficiari direcți de mobilități transnaționale a unor centre de resurse pentru cetățenia democratică.